Langeteugel Bastiaan de Recht Dressage2Learn

A-C Binnenkomen in verzamelde draf

Eerlijk zeggen: Krijg je al koude rillingen over je rug bij het lezen van de titel? Je bent niet de enige. Het rijden van een rechte A-C lijn is zo makkelijk nog niet. “Focus op de letter” werkt niet voor iedereen. Wat moet je dan wel doen: Focus op je eigen centre line!

Langeteugel Bastiaan de Recht Dressage2Learn

Externe focus

Bij het binnenkomen op de middenlijn proberen we van alles tegelijk te doen: het paard tussen de A en de C te houden; het ritme goed te behouden; naar de jury te glimlachen én nog ergens overgang te maken of een wending door te sturen op het eind. We hebben heel veel taken uit te voeren. Daarmee de eerste uitdaging: We zijn extern gefocust.

Paardrijden is een bijzondere combinatie tussen externe en interne focus. Externe focus is nodig om jouw positie in de baan te bepalen. Zodat je de juiste kant op gaat en tegen niets en niemand aanrijdt.

Dressage2learn lateroflexie Bastiaan de Recht

Relatieve positie in de baan

In iedere oefening heb je te maken met de relatieve positie van het paard in de baan. Dit is jouw plaats in de bak. Bijvoorbeeld, of je op de A-C lijn rijdt of ernaast. Bij het rijden van de middenlijn telt jouw relatieve positie in de baan zwaar mee voor je cijfer. Rijd je naast de A-C lijn, dan ga je dat in de punten zeker terug zien. De relatieve positie is zeker van groot belang. Niet alleen voor de jury, ook om jouw focus de goede kant uit te richten. Net als fietsen of auto rijden geld: daar waar je heen kijkt, daar rijd je naartoe.

Interne Focus

Om onafhankelijke en gedoseerde hulpen te geven moet jij je als ruiter je bewust zijn van je eigen lijf. Welke hulpen geef je en wanneer? Werk je alleen met een zithulp of is een halve ophouding nodig? Je past steeds jouw eigen doen en laten aan naar wat er nodig is en stelt het bij naar aanleiding van de reactie van het paard. Toch hebben we het bij het rijden van een middellijn meestal alleen maar over de positie van het paard. Hoe zit het met jouw eigen positie in de bak?

Je eigen middenlijn

Wat als jij zonder paard over de middenlijn zou lopen. Je beweegt je in een recht lijn naar voren, zonder zonder onnodige energie verlies ergens anders naartoe. Je gaat zo efficiënt mogelijk van A naar B. Stel je nu eens voor dat al je energie in een rechte lijn naar voren gaat. Je beweegt nu vanuit je kern.

Probeer je dit ook eens voor te stellen mét paard. Voel in detail bij jezelf en je paard welke onnodige energie verloren gaat doordat het niet vanuit de kern naar voren toe gaat. Maar bijvoorbeeld opzij.

Dressage2Learn Focus Middenlijn Hanna Bakker

De centre line

Kan je de kern visualiseren? Dan is dit je innerlijke centre line. Wanneer deze centre line voor je werkt, dan kan je die richten op waar je naar toe gaat. In rijkunst is dit bijvoorbeeld op het eindpunt van de lijn of oefening. Tussen de oren van het paard tot de staart, waarop alles moet gebeuren. De centre line op een volte is een gebogen lijn en de centre line tijdens een appuyement is een diagonaal. Net als je A-C lijn rijd je de lijn van je oefening alsof er niets van de richting van die lijn af mag wijken.

Energie de goede kant op

Net als de A-C lijn moet de energie van de oefening altijd in de richting van de oefening gaan. Gaat dat niet dan is het niet handig de oefening door rijden. Er is te veel storing. Je kunt dan beter eerst terug gaan naar je eigen kern, je eigen gevoel en het gevoel met je paard, om vervolgens weer een richting te kiezen. Als de focus vanuit de kern weer klopt kan je de oefening hervatten. Waarschijnlijk met een beter resultaat!

Een stapje verder

Gaat je A-C lijn al aardig? Schakel dan eens op de lijn en maak eens wat overgangen. Lekt er nog ergens energie weg? Daar ligt een enorme verbetering: voelen waar het scheef trekt. Dat kan zijn de achterhand, de buik, de schouders, de hals of het hoofd.

Nog een stapje verder: voel ook eens hoeveel je ten opzichte van de ruimte in een op-en-neerwaartse beweging gaat. Sta eens stil bij de zijwaartse dimensie en de roterende dimensie. Denk bijvoorbeeld aan een buik die aan een kant meer afhangt. Of een schouder waarop meer gewicht gegooid wordt. Of een achterhand die aan een kant meer indraait dan aan de andere kant. Maar let vooral ook op rotatie in hoofd, hals, romp en bekken. Alles moet recht blijven en stabiel met als basispunt de kern. Elke verandering en elke aanzet moet vanuit de kern komen. In een symmetrische aanspanning en ontspanning.

Ben jij klaar voor de volgende A-C lijn? Hoe houd jij focus in het rijden?

Bonavia Piaffe Dressage2learn Biomechanica paard Bastiaan de Recht