Chaos in het rijden (en de kracht van het gummen)

Stel, je leert met je paard een nieuwe oefening. Of je wilt een oefening verbeteren. Echter, hoe meer je oefent, hoe slechter het gaat en op een gegeven moment gaat het zelfs compleet de mist in. Je hebt complete chaos in het rijden.

 

Terug naar de techniek

Op dit soort momenten gebeurt er heel veel tegelijk. Wellicht is jouw paard over-ijverig en laat hij alle oefeningen die hij kent tegelijk zien. In paniek gaat alles door elkaar. Je voelt onder je een hoop gebeuren waar je niets mee kan. De frustratie loopt op: dit vroeg je toch immers allemaal niet!

Of je paard is een binnenvetter en reageert nergens meer op. Hoe moet je nu die oefening rijden? Of, wellicht heb jij een paard dat met stress om gaat, door enkel nog als de bliksem door de baan te gaan. Hulpen komen niet meer door.

Dan is het tijd om terug te grijpen naar de techniek van de oefening. Wat is de wenselijke positie van de benen en van het lichaam van het paard in de oefening? Bekijk de situatie eens van de andere kant: Wat gaat er wel goed? Ga je te hard: voorwaartse drang in orde. Super! Laat je paard 100 dingen zien maar niet de juiste oefening: Wat een werkwilligheid! Wellicht zit er in alle chaos wel één been op de juiste plek. Super. Dan is dat jouw aanknopingspunt.

Bastiaan de Recht Dressage2learn

Acceptatie in het rijden

Jij als als trainer van je paard, bent degene die terug kan naar de rust en het overzicht. Dit begint met acceptatie van de situatie. Accepteer de situatie en werk vanuit wat er wél goed gaat.

Wat er nu gebeurt is niet iets wat jouw paard ‘verzint’. Het is het gevolg van jouw training, de fysieke en mentale gesteldheid van je paard en jouw eigen handelen. Bedenk welke voorwaarden er nodig zijn voor de oefening, en ga na of die voorwaarden ook echt aanwezig zijn.

Chaos is niet iets wat jouw paard ‘verzint’. Het is het gevolg van jouw training, de fysieke en mentale gesteldheid van je paard en jouw eigen handelen. – Bas de Recht

Basisvoorwaarden van de oefening

In de oefeningen tot het L2 gaan we er vanuit dat je paard los door het lijf gaat, in een constant tempo. Je rijdt je paard naar de hand toe. Dit moet in iedere oefening in tact blijven. Lukt dat? Dan kan je weer een stapje verder. Daarna gaan we aan de verzameling denken. Begin je zonder voorbereiding ineens aan een Z oefening, dan kun je chaos verwachten. Ga altijd terug naar de basisvoorwaarden. Blijf vanuit ontspanning en controle een figuur of oefening rijden. Niet op goed geluk en overleven. En weet: waaruit is de oefening opgebouwd? Soms is het goed de oefening eerst vanaf de grond te trainen. 

Taak van de instructeur

Dressage2learn Hoefslag masterclass Bastiaan de Recht

Een instructeur die alleen maar roept wát je moet doen, zonder te zeggen hoe je het moet doen is niet voor iedereen weggelegd. De meeste van ons hebben het nodig dat een oefening in stukjes opgedeeld wordt en dat elk stukje klopt. Op deze manier blijft de instructeur de voorwaarden controleren. Zo kom je tot de oorzaak van het probleem. Ligt het bij de ruiter? Is er stress, haast, irritatie of ligt de focus niet goed? Of is het de techniek van de hulp? Het kan natuurlijk ook bij het paard liggen, mentaal of fysiek. Zo kan je de problemen oplossen waar ze zitten en raak je niet verdwaald in de chaos van het geheel.

Gummen

Door de oefening op te knippen in stapjes, kun je in ieder stapje problemen oplossen. Dan ben je aan het gummen. Je gumt de chaos weg totdat het gewenste beeld overblijft. En bovenal, het juiste gevoel en de juiste beleving. Zodat de volgende keer als er chaos ontstaat zowel ruiter als paard daar op kunnen focussen. Dan zijn de kapstokjes gemaakt om verder op te borduren. In die herkenning is het makkelijker te ontspannen én te accepteren. Dat maakt de cirkel weer rond en vanuit hier kan je een oefening gaan verbeteren en perfectioneren.

Bonavia Piaffe Dressage2learn Biomechanica paard Bastiaan de Recht

Ruimte en overzicht in het rijden

Na alle frustratie weg te gummen kunnen we ontspannen. We focussen op het ruitergevoel. Vergeet in deze fase niet om ook eens een rondje te genieten. Het is jullie gelukt! Of je nu met een jong paard bezig bent, of met een schoolmaster traint: Het gaat om de mindset van de ruiter. Een mindset die open staat voor leermomenten en ‘problemen’ durft te zien als leermomenten.

Een instructeur of een coach zou je hier altijd in moeten ondersteunen en spiegelen. Een goede instructeur zou je de tools aan moeten bieden om een chaotische situatie op te knippen. Dat schept ruimte.

Het gaat bij paardrijden niet enkel om talent. Het gaat om doorzettingsvermogen, passie en de wil om het leerproces eigen te maken en te willen blijven leren. In goede en in de slechte tijden.

Welke vormen van chaos herken jij? Heb je daar een goede oplossing voor? Laat het ons weten in de comments!

Hanna Bakker en Zenith Dressage2Learn Infocus